Harmonieorkest K.H. Concordia Maaseik


September 2021 werd Rob Moers uit Kerkrade gekozen om in navolging van Leon Frantzen Concordia Maaseik te gaan leiden. 

Rob Moers (5 mei 1976 – Kerkrade) studeerde slagwerk, hafabra- en orkestdirectie aan het conservatorium van Maastricht. Zijn docenten waren Pieter Jansen, Werner Otten (Slagwerk), Jo Conjaerts, Alex Schillings en Pierre Kuijpers (hafabra directie), Jan Stulen en Edmond Saveniers (orkest directie).

Rob is dirigent van Muziekvereniging Eendracht – Melderslo, Koninklijke Harmonie Unie – Sevenum, jeugdfanfare Fanfare St.Cecilia – Bocholtz en Koninklijke Harmonie Concordia – Maaseik (B). Naast zijn dirigentschap geeft hij les aan zijn eigen muziekschool, de muziekschool van Eilendorf (D) en de muziekopleiding van Fanfare Monte Corona uit Kronenberg. Ook heeft hij een succesvol muziekproject ontwikkeld voor basisscholen en orkesten in het kader van werving van jeugd. 

Dirigenten masterclasses staan regelmatig in zijn agenda. Zo volgde hij cursussen bij Jan Cober, Johan de Meij, Maurice Hamers, Hardy Mertens, Frans Violet (B) Philip Sparke (GB), en James Gourlay (GB). Daarbij dirigeerde hij vele beroemde orkesten, waaronder het Fanfare Korps Koninklijke Landmacht “Bereden Wapens”, De Koninklijke Harmonie van Thorn en het Royal Northern College of Music Wind Orchestra – Manchester (GB).

Ook heeft hij masterclasses georganiseerd waarbij o.a. Sergei Nakariakov (RU), Eric Vloeimans, Philip Sparke (GB) en Johan de Meij te gast waren. Tevens is hij oprichter van het Limburgs Fanfare Orkest en was hij jarenlang artistiek manager van dit orkest. Momenteel is hij artistiek adviseur van Brassband Limburg.

Enkele andere hoogtepunten uit zijn carrière zijn het lidmaatschap van het Nederlands Studenten Orkest als paukenist / slagwerker, en gastdirecties bij de Koninklijke Militaire Kapel en het Nederlands Promenade Orkest.

EEN STUKJE "DIRIGENTENGESCHIEDENIS"....

Gekende dirigenten sinds het ontstaan van Concordia zijn Mathieu Claessen, Emiel Swijzen, Jean Demandt, Dhr. Knupkes en Jacques Ubachs.

Van 1959 tot 1967 hanteerde Harry Ramaekers uit Thorn de dirigeerstok.

Vanaf 1971 werd onze harmonie gedirigeerd door Theo Paradis, die "uit de rangen" kwam als 1ste klarinettist. 
Hij studeerde klarinet en kamermuziek aan de Muziekacademie van Maaseik en aan het Stedelijk Conservatorium van Hasselt bij P. Huygen en J. Vanderperren.  Hij werd laureaat van de Nationale Muziekwedstrijd "Pro Civitate" voor klarinet, wat leidde tot verdere studies aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel.  P. Deleye en P. Bulthe waren er de docenten klarinet, P. Brouwers was docent notenleer en A. Van Liesebeth was docent kamermuziek.

Naast prijzen voor Notenleer en Transpositie bij L. Gras, behaalde hij het Hoger Diploma klarinet.
Samen met Jean-Marie Van Broekhoven gaf hij concerten in binnen- en buitenland, o.a. in Nederland, Duitsland, Denemarken, Frankrijk en Zweden.
In 1976 werd hij lid van het vocaal en instrumentaal ensemble Henric van Veldeke.  Bij praktisch elk concert van dit ensemble speelde hij als solist.
Verder werkte hij regelmatig samen met het Helicon Ensemble.
Ook speelde hij regelmatig mee bij diverse orkesten, o.a. bij het Wereld Orkest van Jeugd en Muziek o.l.v. Carl Ancerl met optredens in o.a. Italië, België en Zweden.

Als solist trad hij op in Bulgarije, Tsjechië, Italië, Spanje, Oostenrijk en Duitsland en buiten Europa in Afrika (Congo), Zuid-Amerika (Chili) en Azië (Filipijnen).
Hij was achtereenvolgens lesgever en docent klarinet aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en aan verschillende Masterclasses.
Hij was verbonden als leraar klarinet en kamermuziek aan de Muziekacademies van Maaseik, St. Truiden en Tongeren en hij gaf regelmatig concerten als solist met diverse orkesten en ook in kamermuziekverband.  Hij was ook dirigent van de St. Jozefsharmonie van Voorshoven en van het Gemengd Koor van Aldeneik.  Hij dirigeerde Concordia gedurende méér dan 30 jaar met successen in België, Denemarken, Duitsland en Schotland.

Theo Paradis gaf in 2008 de fakkel door aan Frank Boonen, die zijn eerste trommelroffels leerde bij de K.H. St.Isidorus te Deurne-Diest. Aan de Gemeentelijke muziekacademie van Tessenderlo behaalde hij, met grote onderscheiding, het einddiploma en de gemeentelijke medaille slagwerk in de klas van Aloïs Verbeeck. Ondertussen trok hij ook naar de muziekacademie van Diest waar hij bastuba studeerde bij Argo Penné.Gedurende twee jaar was hij student bastuba in de klas van Ivan Meylemans aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel. Aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen behaalde hij in de klas van Hendrik-Jan Renes het diploma “Meester in de Muziek, optie bastuba”. Aan datzelfde conservatorium studeerde Frank harmonie- en fanfaredirectie bij Dirk De Caluwé en Jan Hadermann. Hij behaalde hiervan zijn einddiploma met onderscheiding in mei 2002. Reeds op zijn zeventiende werd hij dirigent van Jeugdharmonie Dorna Musica uit Deurne-Diest. Daarna werd hij dirigent van de K.H. Concordia uit Maaseik en van de K.H. St.Isidorus uit Deurne-Diest.
Ook in het muziektheater is Frank werkzaam als dirigent. Hij dirigeerde o.m. het koperensemble “Be Brass” in de kindervoorstelling “De zotte liefde van Meneer Perdu” en sinds 2015 is hij muzikaal leider van het Vlaams Muziek Theater.Als freelance muzikant was hij reeds actief bij diverse orkesten en ensembles o.a. het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, Brussels Philharmonic-Vlaams Radio Orkest, het Symfonieorkest van de Munt, het Symfonieorkest van de Vlaamse Opera, Il Novecento, der Wiener Tachenoper, het Gabriëli koperensemble, Casino- Brass Ensemble, Muziektheater Transparant, het Gents Publiekstheater, Theaterhuis Het Paleis....
Frank is lid van de artistieke commissie orkesten van VLAMO en wordt regelmatig gevraagd als jurylid voor solisten- en orkestwedstrijden. Hij is als muziekleraar verbonden aan de Kunstacademies van Dilsen-Stokkem en Maaseik. 
In juli 2016 gaf hij te kennen om zijn plaats vacant te stellen omdat hij werd aangesteld als muzikale leider van het Vlaams Muziek Theater, de vroegere Heistse Operette Kring.

Klarinettist-muziekpedagoog Nico Neyens uit Neerpelt nam daarna tijdelijk de dirigeerstok over.

Op 24 maart 2017 werd Arthur Vanderhoeft door de muzikanten gekozen als hun nieuwe dirigent.
Arthur Vanderhoeft kreeg zijn  eerste muzieklessen van zijn vader op bugel in de plaatselijke fanfare van zijn geboorteplaats Rummen. Al spoedig bleek zijn talent en ging hij trompet studeren aan het Stedelijk Muziekconservatorium van Hasselt. In 1971 behaalde hij de Eerste Prijs in de Nationale Wedstrijd  Pro Civitate.
Hij studeerde verder aan de Koninklijke Conservatoria van Brussel en Antwerpen alvorens zich verder te bekwamen in Los Angeles en aan het California Institute of the Arts in USA. Hij studeerde er bij James Stamp en Mario Guarneri.
Na zijn studies koos hij voor een loopbaan als leraar. Niettemin bleef hij musiceren. Ook ging hij van 1989 tot 1992 opnieuw studeren bij André Van Driessche. Drie jaren van intense studie aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel die resulteerden in een eerste prijs  Corno da Caccia.
Als instrumentalist speelde hij met de Filharmonie van Antwerpen, het BRT Symfonisch Orkest, het Collegium Instrumentale Brugense, het Groot Koperensemble Theo Mertens, het Gabrieli Koperensemble, de Brabantse Brass Band, het Fred Van Hove Kwintet, het Xenakis Ensemble, Brass Band WIllebroek en Festival Brass Band.
In 2012 werd Arthur verkozen tot 'leraar van het jaar 2012'. Vele leerlingen, oud-leerlingen en ouders vonden de muziekleraar de ideale kandidaat voor de titel. Vanderhoeft moet de onderscheiding wel delen met tien andere mannelijke leerkrachten. Het leerkrachtentijdschrift Klasse, dat de wedstrijd organiseert, koos niet toevallig voor elf mannen. 2012 werd immers in de onderwijssector uitgeroepen tot 'het jaar van de man'. Door promotie te voeren, wil men mannen opnieuw warm maken voor het lerarenambt.
Arthur is blij met de erkenning, ook al is die louter symbolisch. Een verklaring voor zijn geliefdheid heeft Arthur Vanderhoeft niet. 'Ik kan vrij streng en veeleisend zijn', zegt hij. 'Maar ik probeer tegelijk ook menselijk te blijven en sta open voor andere meningen. Blijkbaar wordt dat geapprecieerd.
Sinds 2010 is hij de vaste dirigent van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia uit Gingelom en sinds 24 maart 2017 tot 17 december 2018 ook bij ons. 

Vanaf 21 december 2018 tot april 2019 werden de repetities weer geleid door Nico Neyens.
Op 12 april 2019 werd Leon Frantzen door de muzikanten verkozen als de nieuwe dirigent van K.H. Concordia. Na het afsluiten van zijn Bachelor aan het Conservatorium van Maastricht einde mei 2021 kreeg hij een uniek aanbod om zijn Master te kunnen behalen aan The Royal Northern College of Music in Manchester (UK). Dit bracht met zich mee dat hij zich niet meer kon inzetten voor onze vereniging. 

Vanaf einde september 2021 werd Rob Moers uit Bocholtz (Kerkrade-NL) gekozen om onze harmonie te gaan leiden.

Percussiegroep en drumband K.H. Concordia Maaseik

Na enkele jaren afwezigheid wegens muzikale beroepsverplichtingen heeft Pieter Franssen terug de leiding genomen als dirigent van de percussiegroep. Pieter was vanaf zijn muzikale start bij onze vereniging en studeerde aan Luca Muziek (Campus Lemmens in Leuven) en het Conservatorium School of Arts te Gent. Tevens studeerde hij jazz en lichte muziek aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Hij is momenteel docent aan de Stedelijke Academie voor Kunsten te Maaseik (Slagwerk, Miniacademie & Groepsmusiceren). Ook is hij docent drums aan de Academie van Genk en de Kunstacademie Dilsen-Stokkem (filiaal As). In al zijn veelzijdigheid is Pieter ook nog componist, arrangeur en producer met een eigen opnamestudio (Eastside Recording Studios).

Deel deze pagina